Şimdi size kısaca Urfamızın meşhur Balcan (Patlıcanlı) Kebabı nasıl hazırlanır o'nu anlatacağım.
Parça olarak alınımış olan koyun veya kuzu eti mümkünse zırh ile çekilir ve kıyma haline getirilir.Zırhla çekmeye imkan yoksa kasaptan yağlı kıyma et alınabilir.Kıyma ete tuz serpilerek iyice karıştırılır. Kıyma et önceden tuzlanarak yarım veya bir gün buzdolabında dinlendirilirse daha iyi olur.
Patlıcanların baş kısmı 1 santim kadar kesilir.Kalan kısmı silindir şeklinde, 4 veya 5 parçaya bölünür.Bir dilim patlıcan alınır ve tam ortasından kebap şişine saplanır. İki ceviz kadar kıyma alınır, elle yuvarlak şekil verilir. Patlıcan dilimine yapışacak şekilde aynı şişe saplanır. Böylece patlıcan, bir et olmak üzere patlıcan ve etler şişe saplanır.Her şişte 4 dilim patlıcan, 3 parça et veya 5 dilime bölünmüşse 5 dilim patlıcan, 4 parça et olacak şekilde şişlere saplanır.
Şişler saplandıktan sonra mangalda yakılan kömür ateşi üzerine konur.Dört tarafı güzelce pişirilir. Pişirme sırasında patlıcanların kabukları yanarak siyahlaşır. Pişen şişler ateşten alınır ve şişten çekilerek kebaplar bir tepsiye dizilir. Üzerine hafifçe su serpilerek tepsi bir kapakla kapatılır ve 15-20 dakika dinlendirilir. Bu dinlendirme işine "tenge yatırmak” veya “tere yatırmak” denir. Sonra açık ekmek (lavaş) ile servis yapılır.Yanında pişmiş biber, kuru soğan ve talebe göre ayran veya su servis edilir.
Yerken patlıcanın yanmış kabuğu soyulur, et, soğan ve biberle beraber, üzerine tuz ekilerek dürüm yapılır. Urfa'ya has salata çeşidi olan Bostana ile yenilmesi tavsiye edilir.
http://www.culcuoglurestaurant.com
Parça olarak alınımış olan koyun veya kuzu eti mümkünse zırh ile çekilir ve kıyma haline getirilir.Zırhla çekmeye imkan yoksa kasaptan yağlı kıyma et alınabilir.Kıyma ete tuz serpilerek iyice karıştırılır. Kıyma et önceden tuzlanarak yarım veya bir gün buzdolabında dinlendirilirse daha iyi olur.
Patlıcanların baş kısmı 1 santim kadar kesilir.Kalan kısmı silindir şeklinde, 4 veya 5 parçaya bölünür.Bir dilim patlıcan alınır ve tam ortasından kebap şişine saplanır. İki ceviz kadar kıyma alınır, elle yuvarlak şekil verilir. Patlıcan dilimine yapışacak şekilde aynı şişe saplanır. Böylece patlıcan, bir et olmak üzere patlıcan ve etler şişe saplanır.Her şişte 4 dilim patlıcan, 3 parça et veya 5 dilime bölünmüşse 5 dilim patlıcan, 4 parça et olacak şekilde şişlere saplanır.
Şişler saplandıktan sonra mangalda yakılan kömür ateşi üzerine konur.Dört tarafı güzelce pişirilir. Pişirme sırasında patlıcanların kabukları yanarak siyahlaşır. Pişen şişler ateşten alınır ve şişten çekilerek kebaplar bir tepsiye dizilir. Üzerine hafifçe su serpilerek tepsi bir kapakla kapatılır ve 15-20 dakika dinlendirilir. Bu dinlendirme işine "tenge yatırmak” veya “tere yatırmak” denir. Sonra açık ekmek (lavaş) ile servis yapılır.Yanında pişmiş biber, kuru soğan ve talebe göre ayran veya su servis edilir.
Yerken patlıcanın yanmış kabuğu soyulur, et, soğan ve biberle beraber, üzerine tuz ekilerek dürüm yapılır. Urfa'ya has salata çeşidi olan Bostana ile yenilmesi tavsiye edilir.
http://www.culcuoglurestaurant.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder