1 Nisan 2014 Salı

Baklava

Baklava'nın Tarihçesi


http://www.culcuoglurestaurant.com

Baklava, başta Türk olmak üzere Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. Özetle, ince yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir.

Baklava sözcüğü Türkçe kökenlidir. Eski Türkçe'de baklağu, baklağı olarak geçer. Buell (1999), "baklava" isminin Moğolca 'bağlamak, sarmak' tanımlamıştır ve bunların Bizans tatlısı olduğunu iddia etmiştir. Ancak Perry (1994) bu tatlıların baklava olmadığını çünkü bu tatlıların hamur içermediğini göstermiştir. Bu tatlılar fındık ve balın karıştırılmasıyla yapılıyordu ve bugünkü pasteli veya helvaya benziyorlardı.

Perry ayrıca ince ekmeğin (yufka) arasına malzemeler konularak yapılan yemeklerin (örn. börek) Türk kökenli olduğunu belirtmiştir. Ayrıca her yıl Ramazan'ın 15'inde yeniçeriler Osmanlı sultanlarına tepsiler halinde baklavalar sunuyorlardı ve bu törene Baklava alayı deniyordu. (Wasti 2005) Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak, Saraydan Yeniçeri Ocağı'na baklava giderdi. Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve saray mutfağı önünde dizilirdi. Silahtar Ağa, bir numaralı yeniçeri olan padişah adına ilk siniyi teslim aldıktan sonra, diğer sinilerin her birini ikişer asker nizami olarak yüklenirdi. Her bölüğün amirleri önde, baklava sinilerini taşıyanlar arkada, açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru yürüyüşe geçerlerdi.

İyi bir baklava'nın olmazsa olmaz malzemeleri şunlardır;

 - Yapısı itibariyle baklava'ya en uygun buğday türü olan Şanlıurfa Harran Ovası buğdayından elde edilmiş un,
 - Urfa'ya has koyun sütünden elde edilen sade yağ,
 - Urfa fıstığı,
 - Orta Anadolu şeker pancarından elde edilmiş şeker, 

https://www.facebook.com/culcuoglurestaurant

Soğan Kebabı


SOĞAN KEBABI


https://www.facebook.com/culcuoglurestaurant



Parça olarak alınımış olan koyun veya kuzu eti mümkünse zırh ile çekilir ve kıyma haline getirilir.Zırhla çekmeye imkan yoksa kasaptan yağlı kıyma et alınabilir.Kıyma ete tuz serpilerek iyice karıştırılır. Kıyma et önceden tuzlanarak yarım veya bir gün buzdolabında dinlendirilirse daha iyi olur.

Cevizden biraz büyük soğanlar seçilir.Her şişte 4 soğan, 3 parça et veya 5 soğan, 4 parça et olacak şekilde şişlere saplanır.

Şişler saplandıktan sonra mangalda yakılan kömür ateşi üzerine konur.Dört tarafı güzelce pişirilir. Pişirme sırasında soğanların en üst katları siyahlaşır. Pişen şişler ateşten alınır ve şişten çekilerek kebaplar bir tepsiye dizilir.Sonra açık ekmek (lavaş) ile servis yapılır.Yanında pişmiş biber, kuru soğan ve talebe göre ayran veya su servis edilir.

Nar ekşisi ile birlikte yenmesi lezzetine lezzet katacaktır.


www.culcuoglurestaurant.com